home
WELKOM  » TOPSTUKKEN  » HET ELITEGRAF VAN EIGENBILZEN
NL |  FR |  DE |  EN

De band in bladgoud uit het elitegraf van Eigenbilzen is een meesterwerk van de vroege Keltische kunst. Het is circa 430 voor Christus en deze band in bladgoud versiert op dat moment een drinkhoorn. Geniet vooral van de decoratie, een prachtig staaltje ambachtelijke kunst. Ze heeft twee motieven: de lotusbloem en het palmet. Die zijn oorspronkelijk Grieks of Etruskisch, maar de anonieme Keltische kunstenaar heeft van de exotische versieringen iets origineels gemaakt. De band in bladgoud van Eigenbilzen is zo belangrijk dat archeologen we hem gebruiken als typevoorbeeld om de evolutie van de vroege Keltische stijl aan af te lezen.

Ook de andere voorwerpen in het graf maken deel uit van een drinkservies. De bronzen geribde emmer bevatte weliswaar de gecremeerde resten van de overledene, maar hij komt uit Noord-Italië, waar zo’n emmer diende om wijn met water aan te lengen. Dat was de gewoonte rond de Middellandse Zee. De bronzen kan met de snavelachtige tuit is een wijnkan van de Etrusken.

Dit zijn stuk voor stuk prestigeobjecten, of ze nu ingevoerd zijn uit het zuiden of ter plaatse geproduceerd. Ze wijzen op de hoge status van de mensen die dit in hun graf konden meenemen. Waarschijnlijk komen ze trouwens uit meer dan één graf.

© Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis, Brussel