home
WELKOM  » TOPSTUKKEN  » VORSTENGRAF VAN OSS
NL |  FR |  DE |  EN

De zomer van 1933. Op de heide bij het Noord-Brabantse Oss in Nederland wordt een woonwagenkamp aangelegd. Op een dag stoot men er op een grafheuvel, vermoedelijk van rond 600 voor Christus. Diameter: 52 meter. Het is de grootste in zijn soort in Nederland. We vinden dergelijke heuvels ook in Midden-Europa, het kerngebied van de cultuur in deze tijd. Onze streken liggen in de marge daarvan, maar er zijn intense contacten.

Midden in de heuvel vinden archeologen deze bronzen emmer van vijftig centimeter hoog, vol met voorwerpen. Kijk bijvoorbeeld naar het zwaard, waarvan het gevest met goud is ingelegd. Waarom is dit wapen gebogen en dus onbruikbaar gemaakt? Misschien omdat het in het leven na de dood alleen nog een rituele functie had, geen praktische? Zeker weten we het niet. De emmer bevatte ook persoonlijke sieraden en verder paardentuig, nóg een teken van macht en rijkdom, net als in Midden-Europa. Hij had ook nog een andere inhoud…

De crematieresten in de emmer bleken afkomstig te zijn van een man tussen veertig en zestig jaar. Hij had een vergroeide rugwervel, was waarschijnlijk zwaarlijvig en leidde een zittend leven. ‘De vorst van Oss’, wordt hij genoemd. Zijn rijkgevulde graf rechtvaardigt die eretitel!

© Rijksmuseum van Oudheden, Leiden